Tips voor een geslaagde voorbereiding van je kinderfeestje thuis

Een kinderfeestje thuis geeft je de mogelijk om iets origineels te verzinnen en er een echt eigen feest van te maken. Daarnaast heb je de kosten zelf in de hand: je kan het budget zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Het organiseren van een kinderfeestje kan best lastig zijn. Wie mogen er allemaal komen en hoeveel kinderen nodig je dan uit? Wat gaan we doen? Welke spelletjes zijn leuk om te doen en wat voor thema past daarbij? Met deze tips ga je goed voorbereid jouw feestje tegemoet!

De datum van het feestje

De feestplanning begint met het plannen van de datum van het feest. Overleg de datum van het feestje met de ouders van de kinderen die je wilt uitnodigen. Zo voorkom je dat er twee feestjes op dezelfde dag gehouden worden.

Hoeveel kinderen nodig je uit?

Bedenk vantevoren goed hoeveel kinderen je wilt uitnodigen. Denk eraan dat je voldoende toezicht regelt.

Een vuistregel voor het uitnodigen van het aantal kinderen kan zijn; nodig net zoveel kinderen uit als de leeftijd van de jarige. Dus wordt je kind 6 jaar? Nodig dan maximaal 6 kinderen uit. Zo wordt het voor een klein kind niet te snel te druk.

Het thema van het feestje

Bedenk samen met je kind wat voor feestje jullie gaan geven. Je kind zal goed kunnen aangeven waar hij of zij en vriendjes en vriendinnetjes geïnteresseerd in zijn. Door een thema te kiezen en de spelletjes en versiering hierop aan te passen maak je het feestje één geheel. Als jij zorgt voor leuke decoraties, een stukje taart en een aantal thema spellen doet  de fantasie van de kinderen de rest en zullen ze zich zo in een fantasiewereld wanen.

Komen er kinderen die een stuk ouder of jonger zijn dan de rest? Denk er dan wel aan ook voor die kinderen passende spelletjes en activiteiten te kiezen.

Uitnodiging

Kies voor een uitnodiging die past bij het thema van het feestje. Zet op de uitnodiging tenminste de datum en het tijdstip van het feestje, het adres en telefoonnummer van de jarige. Vermeld op de uitnodiging ook een duidelijke eindtijd voor het feestje en geef aan of de kinderen worden thuisgebracht.

Als je het leuk vind dat de kinderen verkleed komen vermeld dit dan ook op de uitnodiging (bijvoorbeeld: Trek je mooiste indianen-pak aan!).

Adressen en allergie

Verzamel de telefoonnummers en adressen van de ouders van de kinderen zodat je contact met ze op kan nemen als er er iets voorvalt tijdens het feestje.

Vraag ook of de kinderen misschien allergisch of op een dieet zijn zodat je daar rekening mee kunt houden.

Maak een tijdschema

Het is verstandig om een tijdschema te maken. Denk hierbij aan:

– wanneer de uitnodigingen de deur uit gaan
– de dagen waarop je de boodschappen gaat doen voor het kinderfeestje
– hoe lang van tevoren je taart gaat bakken of bestellen
– de inlooptijd voor het binnenkomen van de gasten
– de tijd voor het wegbrengen van de kinderen of het laten ophalen.

Zorg dat er in het tijdschema ruimte is voor uitloop.

Slecht weer plan

Probeer een slecht weer plan te maken voor als je geplande buiten- activiteiten niet door kunnen gaan vanwege het onvoorspelbare weer. Bekijk uitgebreide tips en slecht-weer-plan spelletjes op de blog.

Als het weer juist erg meezit en je buitenactiviteiten gepland hebt, vergeet dan niet om de kinderen in te smeren met zonnebrandcreme!

Hulp tijdens het feestje

Zorg voor voldoende hulp. Een kinderfeestje heeft ten minste twee begeleiders nodig. Als een van de twee een huilend kind moet troosten kan de ander zich over de rest van de kinderen ontfermen. Vraag ook een reservehulp voor het geval iemand ziek wordt.

Versiering

Bij een themafeestje hoort ook bijpassende versiering! Hang het huis of de tuin vol met vrolijk gekleurde ballonnen in de kleur en van het thema. Laat je kind een paar kleurplaten inkleuren en hang die op, haal rietjes en bordjes in de kleuren die je voor het feest hebt gekozen. Versier een stoel voor de jarige zodat hij of zij zich extra bijzonder voelt.

Zorg dat er geen breekbare dingen weg staan in de ruimte waar het feest gehouden wordt. Als de kamer erg vol staat, haal dan wat meubels weg zodat er meer ruimte is.

Overweeg om eventuele huisdieren tijdelijk in een andere kamer onder te brengen. Kinderen zijn soms bang voor dieren en ook voor het dier is zo’n grote groep kinderen niet altijd een pretje.

Spelletjes en activiteiten voor het kinderfeest

Bedenk welke spelletjes en activiteiten je gaat doen tijdens het feestje en leg hiervoor de benodigde spullen klaar. Breng de spelletjes als themaspelletjes (stoelendans wordt indianendans). Het is ook leuk om lekker te knutselen. Een kleurplaat kleuren voor de allerkleinsten, monsters knutselen of kettingen rijgen voor de wat oudere kinderen. Daarnaast doet het cakeje versieren het ook altijd goed! Ideaal als je zelf geen bak-wonder bent.

Kinderen hebben vaak behoefte om tijdens het feestje ook gewoon even te spelen. Plan dus niet te veel spelletjes, maar bedenk van tevoren wel een paar reserve activiteiten voor als de kinderen toch sneller uitgespeeld zijn dan verwacht. Leg ook voor de reserve activiteiten spullen klaar.