Een gender reveal feest organiseren

In Amerika is het al langer een trend, en hier in Nederland doen we het ook steeds vaker: het geslacht van je kindje bekend maken tijdens een gender reveal feest!

Bij zo’n feest is het de bedoeling dat het geslacht van de baby wordt onthuld op een originele manier. Bekende manieren zijn ballonnen met helium uit een doos laten komen, een gender reveal taart laten maken en aansnijden of kan je juist een zwarte ballon met blauwe of roze confetti erin kapot prikken.

Alle ideeën voor de onthulling op een rij

 • Een doos met ballonnen in roze of blauw, gevuld met helium
 • Een taart met roze of blauwe vulling
 • Een zwarte ballon met confetti (aff.) er in doorprikken
 • Een poeder- (aff.) of confetti kanon (aff.) (doe dit wel buiten)
 • Cupcakes met gekleurde vulling
 • Een piñata gevuld met grove confetti, kleine ballonnen en gekleurde snoepjes
 • Kussengevecht met twee kussens gevuld met gekleurde veren.
 • Kraskaarten (aff.)
 • Een gender reveal doosje gevuld met muisjes of confetti
 • Afgedekte cupcakes met gekleurde versiering (leuk in klein gezelschap) onthullen
 • Gender reveal fortune cookies
 • Een envelop vullen met roze of blauwe tags

Op dit moment kan er iets minder in verband met alle corona maatregelen, maar er zijn zeker ook leuke ideeën te bedenken voor een corona-proof gender reveal.

Het geslacht raden

Je kan de gasten natuurlijk gewoon uitnodigen en lekker laten bijpraten, maar je kan ook een spel organiseren: Laat de gasten eerst het geslacht raden voordat jullie aan de onthulling beginnen.

Je kan deze opdracht al bij het uitnodigen meegeven door bijvoorbeeld te vragen of iedereen iets met blauw of roze aan doet (team roze en team blauw!). Of laat de gasten hun naam op een roze of blauw briefje schrijven en op een bord of aan een waslijn hangen.

Ook leuk: een gebakje kiezen bij binnenkomst met roze of blauwe prikker erop.

Versiering van het feest

Meestal wordt er bij een gender reveal feest versiering gekozen in roze én blauw. Je kan er eventueel ook een extra kleur aan toevoegen zoals gouden of zilveren decoratie, of zwart of wit. Dit geeft een extra feestelijke twist aan de aankleding.

Of kies voor een thema met een hele neutrale kleur en blijf weg van roze en blauw. Het Yellow safari thema is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.

 

Corona-proof gender reveal ideeën

Op dit moment kunnen we natuurlijk geen grote feesten organiseren en zit een gender reveal feest met een flinke gastenlijst er niet in. Met deze ideeën kan je toch een speciaal momentje creeëren.

Fysiek met afstand

Je kan bijvoorbeeld de opa’s en oma’s to be op aparte dagen bezoeken en ze iets geven waarmee ze zelf het geslacht onthullen terwijl jullie op gepaste afstand aanwezig zijn.

Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan met een cupcakeje, die we gevuld hadden met blauwe muisjes. En toen er vrienden op visite kwamen hebben we het gender reveal doosje gebruikt, met blauwe muisjes erin. Zij konden het doosje zelf open maken terwijl wij op afstand zaten.

Je kan ook een leuke goodiebag samenstellen met traktaties in blauw of roze zoals een zakje popcorn en chocolaatjes in een doosje.

 

Virtueel

Ook via de digitale weg kan je een spontaan moment creeëren.

Voor de broers en zussen die verder weg wonen hebben wij via een videocall het geslacht bekend gemaakt. Een taartje of cupcake aansnijden vonden we niet leuk omdat degene met wie je belt dan zit te kijken naar een lekker taartje en zelf niets krijgt. Daarom hebben we het gender reveal doosje weer gebruikt.

Het doosje hadden we dicht op tafel staan en voor de camera hebben we het open laten vouwen. Hierdoor was het een leuk moment waarbij de spanning bij de onthulling er net zo was als op een fysiek feestje.

Je kan ook een grappig filmpje opnemen (zoals met het idee van het kussengevecht of de piñata) of een leuke afbeelding maken en deze sturen via de mail of whatsapp. Het nadeel is wel dat je hier natuurlijk geen “live” reactie van meekrijgt.

Via de post

Wat je ook kan doen als het niet mogelijk is om met iemand te videobellen is de “ouderwetse” post inzetten. Doe bijvoorbeeld in een envelop confetti of de gekleurde roze of blauwe tags en stuur die op. Ook de kraskaarten zijn hier erg geschikt voor.

Misschien leuk om er op te zetten dat ze hem pas open mogen maken terwijl ze jullie bellen als je iets mee wilt krijgen van dit moment.