Maak een geslagen piñata kostuum deel 1

Moeilijkheidsgraad: gevorderde

Heb je een verkleedfeestje op de planning staan binnenkort (ik noem maar wat: Carnaval bijvoorbeeld)? Misschien is dit geslagen pinata kostuum iets voor jou!

Ik zal eerlijk zijn: het jurkje maken is geen 5 minuten werk, het kost wel wat tijd. Maar moeilijk is het niet. Je hoeft niet te kunnen naaien, het is namelijk gemaakt van plastic vuilniszakken! Je kan het ook maken met crepepapier, maar dat is niet heel water/bier bestendig dus daarom heb ik uiteindelijk voor de plastic variant gekozen. En het is nog lekker warm (lees winddicht) ook!

Wat heb je nodig voor het jurkje?

  • Vuilniszakken in verschillende kleuren, waarvan minimaal 1 rol van die grofvuil zakken (extra groot)
  • Smalle riem
  • Goede schaar
  • Nietmachine en nietjes
  • Stevige tape

 

Basis piñata jurkje

De basis voor het jurkje is één grote grofvuilzak. Hou hem voor je, met de dichte kant net boven je schouders, en bepaal hoe lang het jurkje voor jou moet worden. Knip de zak in de lengte op maat (knip aan de open kant, de dichte kant komt op de schouders!).

Knip daarna een gat voor je hoofd, maak vanuit het midden aan de achterkant een rond hals gat en maak er aan de voorkant een V-hals van. Bekijk de afbeelding hieronder voor het voorbeeld. Probeer of je hoofd erdoorheen past en pas zo nodig de grootte aan. Let op dat je niet direct een te groot gat knipt, want bijknippen kan niet 😉 (gelukkig heb je een hele rol van die zakken haha).

Als je hoofd door het gat heen past knip je vervolgens de armsgaten. Neem de bovenste punt op je schouders een beetje in, en geef de randen wat meer vorm door het plastic samen te pakken en zet het vast met een nietje, net zolang tot je geen rare puntschouders hebt.

Franjes op het jurkje

Pak de verschillende vuilniszakken die je hebt gekocht en knip er stroken van. Ik heb de zilveren en blauwe grofvuilzakken en lavendel en rozen pendaalemmerzakjes (ja die roken daar ook echt naar, geen deo nodig gehad heel de avond) gevonden bij de huishoudelijke artikelen in supermarkten en budget stores.

Knip de stroken in tot ongeveer 2/3 van de hoogte van de strook zoals je hierboven op de foto ziet. Deze stroken plak je in rijen vast met stevig tape. Werk van onder naar boven zodat iedere rij over de vorige rij heen valt. Zo zie je straks alleen maar franjes. Wissel de kleuren af, en ook de plek waar de kleur per rij wisselt. Ik heb lange en korte stroken afgewisseld.

Vanaf mijn middel ben ik in schuine lijnen gaan werken die evenredig lopen aan de V-hals. Het is wel wat uitdagender om vanuit twee kanten ongeveer gelijk uit te komen, maar het geeft een leuk effect, en breekt de verticale strepen een beetje.

Bij de hals heb ik de stroken gedeeltelijk vastgezet met tape, en hier en daar ook een nietje gebruikt voor extra stevigheid. Op de schouders heb ik een bredere strook geniet met franjes naar voor en achter, om de samenkomende schuine stroken te bedekken.

Als je het jurkje aandoet gebruik je de smalle riem om je jurkje een beetje taille te geven zodat het niet net een, uhm, vuilniszak is .

In deel twee zal ik uitleggen hoe ik het hoedje heb gemaakt en wat ik gebruikt heb voor de finishing touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *