Een winterschudbol knutselen met papieren bordjes

Toen wij in december op de kerstafdeling in een tuincentrum liepen ontdekte Thijs schudbollen tussen alle kerstdecoratie. Toen hij zag hoe het werkte was hij direct verkocht, wat een magisch ding! Helaas zagen de schudbollen er niet echt robuust uit dus er ging er geen een mee naar huis. Ik heb toen deze knutselactiviteit bedacht om hem zelf een schudbol te laten maken.

Wat heb je nodig?

  • Papieren bordjes (2 per schudbol)
  • Een stuk glad transparant plastic (ik gebruikte hiervoor een ziplock zakje waar ik een vierkant uit knipte)
  • Witte pompoms, knutselmaïs of zoals wij opvulmateriaal van een pakketje
  • Dubbelzijdig tape of lijm
  • Knutselpapier
  • Verf en kwasten, kleurpotloden of waskrijt
  • Schaar
  • Nietmachine

Voorbereiding

Het is handig om een paar dingen voor te bereiden (Thijs wil gelijk kunnen beginnen, anders heeft hij er al geen zin meer in).

Knip uit één van de twee bordjes het midden eruit. Knip ook het stuk plastic grofweg op maat (als in: het moet niet uitsteken buiten het bordje en natuurlijk groter zijn dan het gat in het bordje).

Als je dubbelzijdig tape hebt plak dan alvast stukken tape rond het gat aan de binnenkant van het bord (dan kan je na het versieren lekker snel het plastic vast plakken). Het plastic zelf kan je het beste pas na het verven vastmaken, anders komt er verf op.

Als je net als wij vulmateriaal van pakketjes of knutselmaïs hebt dat wat aan de grote kant is, knip dit dan in stukjes.

De schudbol versieren

Nu kan het versieren beginnen. Verf het bordje voor de achtergrond in een leuke kleur en versier de buitenrand van het bordje waar het plastic in gaat komen.

Bedenk dan wat je in je schudbol wilt maken. Wij kozen voor een sneeuwpop en een kerstboom. Met knutselpapier hebben we de vormen uitgeknipt en deze versierd met potloden.

Aan de onderkant van het achterste bordje hebben we met gescheurde stroken papier een ‘bodem’ van sneeuw geplakt. Daarna konden de kerstboom en de sneeuwpop erop geplakt worden.

Over de kerstboom en sneeuwpop plakten we nog wat meer gescheurde papier stroken zodat ze in de sneeuw staan.

Nu is het tijd om de schudbol in elkaar te gaan zetten. Plak het plastic tegen de voorkant van de schudbol op het dubbelzijdig tape (of doe dit met lijm, dan moet je het wel even laten drogen).

Leg dan je vulsel op het achterste bordje en leg de voorkant erop. Met een nietmachine zet je de bordjes rondom aan elkaar vast en klaar is je schudbol!

Knutsel deze leuke winterse schudbol met papieren bordjes
Knutsel deze leuke winterse schudbol met papieren bordjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *