DIY petit fours
Binnenkort een feestje of high tea? Maak zelf petit fours met cake, jam, botercreme en fondant.
Wat heb je nodig?
- Cake
- Jam
- Mes
- Botercreme: 125gr Ongezouten boter, 250gr poedersuiker, 3 eetlepels water, mixer en beslagkom
- Een klein beetje suikerglazuur: poedersuiker, water, een zeef, kommetje eneetlepel
- Fondant of marsepein in (minimaal) 2 kleuren
- Fondant cutter tool
- Fondant smoother
- Fondant uitsteekvormpjes
Begin met het snijden van de cake: Maak plakken en snijd daar vierkantjes uit. Twee vierkantjes op elkaar wordt de grootte van je petit four.
Smeer nu op de helft van de blokjes cake een laagje jam. Leg er vervolgens een tweede blokje bovenop.
Maak nu de botercreme: Een goed voorbeeldrecept vindt je op taartenmaken.nl. Zelf heb ik een beetje kleurstof toegevoegd, maar ik vond het niet echt nodig. Wil je toch voor een kleurtje gaan? Om een echt opvallende kleur te krijgen moet je zoveel kleurstof toevoegen dat je botercreme weer extra vloeibaar (en dunner) wordt. Voeg dan een beetje extra poedersuiker toe om de botercreme wat droger te maken.
Smeer de botercreme aan de voor-, boven- en achterkant van de cakejes.
Nu gaan we aan de slag met de fondant (als je het lekker vind kan je natuurlijk ook voor marsepein kiezen). Rol de fondant uit tot een dunne, langwerpige plak. Gebruik een fondant cutter om een strook te snijden die net zo breed is als je cakeje.
Leg de strook over de met botercrème besmeerde zijden en druk de fondant voorzichtig aan met een fondant smoother (of gebruik een groot mes). Met de smoother kan je de fondant extra glad wrijven. Snijd het teveel aan fondant onder aan het cakeje weg.
Rol nu een plak fondant in een andere kleur uit en steek hier met de uitsteekvormpjes figuren uit.
Maak suikerglazuur zoals ik beschrijf in de gender reveal cupcakes tutorial. Zet de fondantfiguurtjes vast op je petit fours met een druppeltje suikerglazuur.